Türk Çayı Neden Çok Tozlu?

0
5639

Türk Çayı Neden Çok Tozlu?

Türk çayı, Türklere özgüdür ve bir pişirme ve sunma yönteminin olduğunu hatırlatarak başlayalım:

Türk çayı markalarından, marketten aldığınız çay paketini bir kavanoza boşalttığınızda sizin de dikkatinizi çekiyor mu, çok fazla çay tozu çayla birlikte kavanoza dökülüyor. Hemen tüm markalarda bu durumla karşılaşabiliyoruz.

Bu durumla ilgili soru yönelttiğimiz çay üreticileri, bu tozların çay üretiminde kullanılan yöntemden kaynaklandığını ifade ediyorlar.

Bunun normal bir şeymiş gibi kabul edilmesi gerektiğini anlatıyorlar.

Oysa yurt dışından gelen çaylarda bu tozların esamesi görünmüyor.

Çay ise, onlar da çay.

Sorun üretim yönteminde ise, o zaman markalar değiştirirsin bu üretim yöntemini, sorunu çözmüş olsun. Yok, bizde öyle olmuyor.

Bizde tüketicinin kötüyü içselleştirmesi, kabullenmesi isteniyor.

2018 yılındayız, internet çağındayız, sosyal medyanın anlık paylaşımlarla birçok kişiyi etkilemesinin mümkün olduğu dönemlerden geçiyoruz, bir resimle bir markanın imajının zedelenmesinin mümkün olabildiği bu günlerde tüketicileri kötüye alışmaya zorlamanın mantığı olabilir mi?

Dünya çayları ile ilgili hiç mi çalışma yapmaz bizim çay markalarımız?

Onlar ne yapıyorlar da çayları bu kadar temiz, lezzetli ve kaliteli oluyor ve biz neden onların yaptıklarını yaparak Türk tüketicilerine çok daha kaliteli çok daha temiz çay içiremiyoruz?

Tozlu çaylar çay demlendikten sonra bardağa doldurulma aşamasında süzgeç bile kullanılsa bardağa tozlar gittiği için çayda gözle görülür bir bulanıklığa neden oluyor.

Son yıllarda kâğıt çay filtresi, çay demleme poşeti gibi yardımcı ürünler üretildiği için bu konuda çözüm geliştirilmiş olsa da çayın tozsuz olması tüm tüketicilerin haklı bir talebidir.

Siz de bu konudaki deneyimlerinizi resimlerini çekip bizimle paylaşabilirsiniz.

Bir hatırlatma daha: Türkiye’de çay üretimi; dünya genelinde çay ekolojisinin oluştuğu 42 derece kuzey enleminde yer alan kuzey doğusu Kafkas Sıradağları, güney ve doğusu Kaçkar Sıradağları ile çevrili denize açık, mikro klima özelliğine sahip alanda yapılmaktadır. Coğrafi olarak söz konusu alan, Doğu Karadeniz Bölgesi’ni içermektedir. 1000 metre yükseltilere kadar ulaşan yamaçlarda ekonomik anlamda yetiştiriciliği yapılan çay, ekonomik değeri yüksek bir sanayi bitkisidir. Dünyada Türkiye’nin de içinde bulunduğu 40 kadar ülkede çay tarımı yapılmaktadır.

Çayın aromasının yoğunluğunun artması üretim alanının denizden yüksekliğine bağlıdır. Çay bitkisi ne kadar yüksekte yetişirse, aroması o kadar yoğun olur. Örneğin deniz seviyesinden 2400 m. yükseklikte yetişen Seylan Çayının aroması diğer çay türlerinden farklıdır.

Türkiye’de çay tarımının ve çay kültürünün geliştirilmesi için tüketicilerden, tabandan başlayan bir kalite talebinin önemli ve dönüşümü hızlandırıcı bir unsur olduğunu düşünüyoruz.

cay.com.tr

Kimler neler demiş?

avatar
  Bu konuya abone ol  
Bildir