Meyve Çayları
Meyve çayları nasıl yapılır, yararları ve zararları nelerdir?
Çay, hepimizin vazgeçilmezi. Siyah çayın yeri başka ama popülaritesi ve çeşidi her geçen gün artan meyve çayları da hemen her yerde karşımıza çıkmaya devam ediyor.
Ardıç Meyvesi Çayı

Juniperus Communis türünün meyveleridir. Bu tür 1–7 m yüksekliğinde, kışın yaprağını dökmeyen bir ağaçtır. Yaprakları dar, sivri uçlu ve 6–18 mm uzunluktadır. Meyvesi 6–9 mm büyüklüğünde, üç tohumlu, önce yeşil, olgunlaştıktan sonra mavimsi siyah renktedir. Üzerinde ince bir mum tabakası bulunur. Orta Avrupa’da yaygın bir bitkidir. Ülkemizde Trakya Bölgesi’nde yetişir. Bileşiminde glikoz, sakaroz, organik asitler, reçineli bileşikler, acı madde ve uçucu yağ (%0.5–2) taşımaktadır.
Orta Çağ’da her derde deva bir bitki olarak bilinirdi. İdrar arttırıcı, terletici, hazımsızlık şikayetlerini giderici ve antiseptik özellikleri vardır.
Ardıç Çayı Nasıl Yapılır, Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Servigiller ailesinin bir üyesi olan ardıç, kendine has tadı ile bilinmektedir. İğne yapraklı bir bitkidir. Kuzey Amerika, bu bitkinin ana vatanıdır ve bu bitkinin çayı da insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Ardıç çayı, çok eski çağlardan bu yana insanlar tarafından kullanılmaktadır. Romalıların, İskitlerin ve Kuzey Amerikalıların bu bitkiyi tükettikleri bilinmektedir. Ardıçtan sadece çay değil, esanslar, tentürler ve ardıç yağı da yapılabilmektedir.
Ardıç Çayı Nasıl Yapılır?
1. Bir tencere hazırlayın ve içine 200 ml su koyun.
2. Daha sonra tencereye yemek kaşığı boyutunda ardıç meyvesi koyun.
3. Yarım saat demlenmesini bekleyin.
Ardıç çayınız hazır.
Bu çayı günde 3 kez 1 yemek kaşığı olarak tüketmeniz gerekir.
Ardıç Çayının Faydaları Nelerdir?
-Sindirim problemi yaşayanlar için özellikle tavsiye edilen bu çay, antiseptik özelliklere sahip olduğundan dolayı insan bünyesini daha kuvvetli hale getirir.
-Grip ve soğuk algınlığına karşı savaşabilir, idrar yollarındaki hastalıkların giderilmesi için de etkilidir.
-Vücutta oluşan toksinlerin dışarı atılmasını da sağlayan ardıç çayı, adet süresini de dengeler.
-Bu çay, bir çeşit ağrı kesici görevi de görmektedir.
-İçinde bulunan vitaminler sayesinde yaşlanma sürecini yavaşlatır ve kolestrol hastası olanlara tavsiye edilir.
Ardıç Çayının Zararları Nelerdir?
Hamile kadınlar ve yaşı küçük olan çocukların bu çayı tüketmemeleri gerekir. Ayrıca ardıç meyvesine alerjisi olanlar da bu bitki çayından uzak durmalıdır.
Frenk Üzümü Çayı

Frenk üzümü, Ribes Nigrum bitkisinin olgun meyvesidir. Bu tür, 1–2 m yüksekliğinde, dikensiz, kışın yapraklarını döken, yeşilimsi kırmızı çiçekli bir bitkidir. Meyveleri 10 mm kadar çapında ve siyah veya kırmızı renklidir. İçeriğinde organik asitler ve şeker bulunur. Mide rahatsızlıklarını tedavi etmede kullanılır. Yaprakları idrar söktürücü ve terletici özellik gösterir. Doğu Frenk üzümü türünün yaprakları da aynı amaçla kullanılır.
150’den fazla türe sahip
Batı Avrupa, Kuzey İtalya, Kuzey İspanya ve Portekiz’de doğal olarak yetişen frenk üzümü taşkırangiller familyasının bir çalı türüdür. Mayhoş bir tada sahip olan frenk üzümü salkım salkım küçük kırmızı taneler şeklinde meyve verir. 150’den fazla türü bulunur ve yemeklerde, salatalarda sıklıkla tercih edilir.
Protein ve Karbonhidrat Deposu
Frenk üzümü yetiştiği yörenin etnik kimliğine göre yemeklerde, salatalarda veya kahvaltılarda marmelat olarak tercih edilir. Meze olarak kullanımı da yaygın olan frenk üzümü aynı zamanda çay olarak da sıkça tercih edilir. İyi bir protein ve karbonhidrat deposudur ve oldukça besleyici özelliklere sahiptir. Demir ve lif yönünden de oldukça zengindir. Frenk üzümünün yapraklarından yapılan çay başta sindirim sorunları olmak üzere pek çok rahatsızlıkta kullanılır.
Frenk Üzümü Çayı Nasıl Demlenir?
Yapısında oldukça fazla lif olmasından dolayı sindirim sistemi üzerinde oldukça etkili olan frenk üzümünün çayını hazırlayarak faydalarından yararlanmak oldukça basittir. Frenk üzümü çayını hazırlamak için ilk olarak yarım litre su kaynatılır. İyice kaynayan suya 1 çay kaşığı kadar kurutulmuş frenk üzümü yaprağı atılır. Yapraklar atıldıktan sonra 5 dakika kadar daha karışım kaynatılır. Kaynama bittikten sonra suyu süzülerek yapraklardan arındırılır ve 5 dakika kadar çayın demlenmesi beklenir. Bu süre sonunda çay içebilir.
Çayın ılık olarak içilmesi etkilerinden daha iyi yararlanılmasını sağlar.
Frenk üzümü çayının günde 1 ila 1.5 bardak arası tüketilmesi önerilir. Çayı tatlandırmak için bal katmak, tavsiye edilen bir durum değildir. Eğer çay gargara veya ağız yıkama suyu olarak kullanılacaksa 2 çay kaşığı kurutulmuş yaprak eklenebilir. Aynı zamanda çay sadece gargara olarak kullanılacaksa günde bir kereden fazla kullanılabilir.
Frenk Üzümü Çayının Faydaları Nelerdir?
-Terlemeyi arttırıcı ve ateşi düşürücü özellikleri bulunur.
-Kadınların regl dönemlerinde genel bir rahatlama sağlar.
-Kabızlık sorunlarına karşı iyi gelir.
-Yaraların kolay pıhtılaşmasına yardımcı olur.
-İştah arttırıcıdır.
-İdrar söktürücü özelliği bulunur.
-Ağız enfeksiyonlarına karşı gargara olarak kullanımı da mümkündür.
-Vücuda genel bir rahatlık sağlar.
-Böbreklerde bulunan taş ve kum gibi yabancı maddelerin düşürülmesine destek olur.
-Karındaki fazla suyun atılmasına yardımcı olur.
-Karaciğerde oluşan şişliğin alınmasını sağlar.
-Sarılık hastalığına iyi gelir.
-Romatizma ve kireçlenme problemlerine iyi gelir.
-Sindirim sistemi yollarını temizler.
Kuşburnu Çayı

Sonbaharda olgunlaşır.
Kuşburnu, R. Canina L. (Yabani Gül) türünün kurutulmuş olgun meyvesidir. Bu tür, 1.5 ila 3.5 metre yükseklikte, dalları sarkık, çalı görünümlü, dikenli bir ağaçtır. Yapraklar bileşik ve 5 – 7 yaprakçıklıdır. Yaprakçıklar yeşil veya koyu yeşil renkli ve dişli kenarlıdır. Çiçekleri pembe veya beyaz renklidir. Ormanlarda, yol veya hendek kenarlarında yetişir. Anadolu’da yaygın olan bir türdür. Dış görünüşü 1–2.5 cm uzunlukta, oval biçimli, turuncu veya kırmızı renkli, uç kısmında kaliks ve erkek organ parçaları bulunan taneler halindedir. İçinde beyaz renkli, üzeri tüylü çekirdekler bulunur. Bunlar sonbaharda olgunlaşır.
Kuşburnu çekirdekli veya çekirdekleri çıkarılmış olarak satılır. Çekirdekleri yatıştırıcı etkiye sahiptir. Bileşiminde şekerler, organik asitler, tanen ve vitaminler bulunur. Özellikle C vitamini bakımından zengindir. Ayrıca proantosiyadin ve flavonoit tipi fenolik bileşikler taşımaktadır. Gerek C vitamini gerekse fenolik bileşenlerine bağlı olarak, kuşburnu meyvelerinin kuvvetli antioksidan etkiye sahip olduğu deneysel çalışmalarla gösterilmiştir. 100 gr kuru kuşburnu meyvesinde, 500–1700 gram C vitamini bulunur. Soğuk algınlığı, eklem kireçlenmesi, romatizma ağrıları ve basur şikayetlerinin hafifletilmesinde etkilidir.
Kuşburnu Çayı Nasıl Hazırlanır?
Kuşburnu farklı şekillerde kullanılabilir ancak en çok tüketilen tarzı çay şeklindedir. İyi bir kuşburnu çayı hazırlamak için yarın litre kaynamış su içine 2 yemek kaşığı kurutulmuş ve ezilmiş kuşburnu atmanız yeterli olacaktır. Ateşin üzerinden alıp 10 dakika beklettikten sonra içebilirsiniz. Farklı tatlar elde etmek için 1 çay kaşığı kuru nane ya da ebegümeci ekleyebilirsiniz.
Kuşburnu Çayının Faydaları
Kuşburnu, gül meyvesi olarak bilinir. Bitki 3 metreye kadar uzayabilir ve çok güzel kokulu beyaz çiçekler açar. Çiçek açtıktan sonra yapraklarını döker ve güle benzer kuşburnu meyvesi ortaya çıkar. Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’nın ılıman iklimlerinde doğal olarak yetişen bitkinin sağlığa yararlı meyveleri sonbahar aylarında toplanır. İyi bir C vitamini kaynağı olduğundan nezle, grip gibi hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir.
-Kan basıncını düzenler
-Romatizma ağrılarını hafifletir
-Kanserli hücrelerin yayılmasını yavaşlatır
-Kötü kolesterolü düşürür
-Şeker hastalığına karşı koruma sağlar
-Yüksek miktarda C vitamini içerir
-Bağışıklık sistemini güçlendirir
-Soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır
-Cilde doğal parlaklık verir
-Doğal bir antioksidandır
-İdrar yolu hastalıklarına karşı koruyucudur
-İdrar söktürücü olarak kullanılır
Kimler neler demiş?