Başlıklar
Cafe Açmak İstiyorum! Maliyet – Gerekenler – Nasıl Açılır?
Cafe açmak, birkaç yıldır en popüler iş fikirleri arasında yer alıyor. Doğru planlandığında yatırımcısını üzmüyor, güzel paralar kazandırıyor. Cafe açmak isteyen pek çok girişimci adayının aklında çeşitli soru işaretleri var. Bu sorular; cafe nasıl açılır diye en temelden başlayıp cafe açmanın maliyeti ve cafe açmak için gerekenler şeklinde uzun bir liste oluşturuyor.
Eğer siz de benzer sorular / kaygılar taşıyorsanız merak etmeyin. Bu yazıyı okuduktan sonra aklınızdaki soru işaretlerinin tamamının yanıtlandığını göreceksiniz. Yeterli gelmezse ekstra bilgi almak için yorum yaparak bize ulaşabilirsiniz.
Cafe Konsept Fikirleri – Konsepti Belirlemek
Açacağınız cafenin ne tarz bir cafe olacağını belirleyerek başlamalısınız. Düz bir cafe de açabilirsiniz ancak farklı tarzları yansıtanlar daha popüler. Hiç yapılmamış bir fikri de hayata geçirebilirsiniz fakat insanların bu fikre ne kadar sıcak bakacağını göz önünde bulundurun. Sizin çok sevdiğiniz bir konsept başkaları sevmediği taktirde müşteri getirmez, para kazandırmaz.
Konseptinizi; maliyet hesabı, açılış işlemleri gibi konulara girişmeden belirlemeniz gerekiyor. Devamında yapılacak tüm hesap kitap işleri buna göre değişkenlik gösterecek. Cafe açmak için yol haritası çizecekseniz, mutlaka ilk geçmeniz gereken aşama burasıdır.
Size İlham Verebilecek Birkaç Fikir / Örnek
Genel: En sık gördüğümüz, özel nitelikleri olmayan sıradan cafelerdir.
Dizi: Yabancı diziler popülerdi, Netflix ile beraber bu durum katlandı. Narcos, Breaking Bad veya popüler bir başka diziyi kendinize baz alabilirsiniz. Çevrede bulunan bir Vikings Cafe sık sık tercih edilebilir.
Müzik: Belirli müzik tarzlarının ön planda olduğu bir cafe açabilirsiniz. Rap veya Rock üzerinden ilerlerseniz gençleri yakalamanız çok daha kolay olur.
Kültür: Uzak doğu veya Meksika, aklınıza neresi gelirse oranın kültürünü işleyebilirsiniz. İnsanların ilgisini çekebilecek bir kültürü işleyebilirsiniz. Sadece ülke veya bölge olarak düşünmeyin, örneğin kovboy kültürünü de işleyebilirsiniz.
Açacağınız cafenin temasını belirleyebilmek, önemli bir aşama kaydetmek demektir. Çünkü satacağınız ürünler, ihtiyacınız olan ekipmanlar, cafenizin tahmini büyüklüğü az buçuk belirlenmiştir. Maliyet hesabı yaparken bu bilgileri biliyor olmak çok önemli.
Cafe Açma Maliyeti 2018
Maliyet oldukça değişken bir konu, cafeden cafeye büyük farklılıklar gösterebilir. Ortalama bir fiyat vermek çok zor. Cafe açmak için gerekli para, küçük çaplı ve basit bir konsept için 40 bin liradan başlayıp, işler büyüdükçe 1 milyon liranın üzerine çıkabiliyor. Cafe açmak istiyorum ancak sermayem yok diyorsanız, sermayesiz veya düşük sermayeyle başlamanıza yardımcı olabilecek KOSGEB gibi destekleri de göz önünde bulundurmalısınız. Bu konuya da değineceğiz.
Maliyetlerin neler olduğunu kalem kalem yazacağız. Buradan yola çıkarak kendi hesabınızı yapabilirsiniz.
Sıfırdan Cafe Açmak Ne Kadara Mal Olur?
Mekan bedeli: Cafe açacağınız yer size mi ait? Size ait değilse satın mı alacaksınız veya kiralayacak mısınız? Kiralamayı düşünüyorsanız depozito ve birkaç aylık kirayı maliyete eklemenizi öneririm. Birkaç aylık kira üzerinden hesap yapmak, ilk başlarda işlerin iyi gitmeme olasılığına karşı bir önlemdir.
Cafe dizayn maliyeti: Cafenizin konseptine uygun, güzel bir dizayn yaratmaya çalışmalısınız. Müşteriler yalnızca güzel yiyecek içeceklerin yanı sıra iç dizaynın da etkisiyle cafenizi tercih etmeli. Mümkün olduğunca düşük maliyete insanların beğeneceği bir dizaynı oluşturmaya çalışmak yorucu bir süreç olacaktır. İmkanınız varsa dizayn konusunda maliyeti düşürmek için kaliteden ödün vermeyin, bu parayı bir kere verip uzun süreler ekmeğini yiyeceksiniz.
Gerekli malzemeler: Ne satacağınıza bağlı olarak; büyük bir çay ocağı, kahve makinesi, kullanışlı bir buzdolabı / dondurucu, tost makinesi, blender ve daha onlarca ihtiyacınız olabilir. Tek tek düşündüğünüzde küçük maliyetler gibi görünseler de hepsini topladığınızda cafe maliyetini ciddi oranda arttırdığını göreceksiniz.
Muhasebe ve evrak: Bir muhasebeciye danışarak bu kısımdaki maliyetinizi öğrenebilirsiniz.
Çalışanların maaşları: Başlangıç olarak kaç kişi çalıştıracaksınız? Bu kişilerin de size ne kadar mal olacağını hesaplamalısınız. Tıpkı kira bedeli hesapladığınız gibi, çalışanların da birkaç aylık hesabını yapmalısınız.
Bayilik bedeli: Herhangi bir markanın bayiliğini almayı düşünüyorsanız, onun da maliyetini hesaba katmalısınız. Bayilik almanın avantajları ve dezavantajları olabilir, bunları değerlendirmelisiniz.
Bütün bunları hesaplarken hep en kötü ihtimali düşünerek ilerlemelisiniz. Hesabınızın sonunda örneğin 80 bin lira gibi bir maliyete ulaştıysanız, işe girişmeden önce en azından 100 bin liranız olmalı. Bir anda hiç ummadığınız maliyetlerle karşılaşırsanız, problem yaşamamak için takviyeye ihtiyacınız olacaktır.
Sermayesiz Cafe Açmak
Bu durumda birkaç seçeneğiniz var:
Kredi çekebilirsiniz: Maliyet hesabınızı yaptıktan sonra uygun miktarda kredi çekerek kendinize bir sermaye oluşturabilirsiniz. Bunun dezavantajı, ilerleyen günlerde kazandığınız parayı olduğu gibi kredi ödemelerine çevirmeniz gerekebilir. Psikolojik açıdan rahatsız edici olduğu gibi, kimi cafe sahiplerinin iflas etme sebepleri arasındadır.
Yatırımcı bulabilirsiniz: Çevrenizde bu işi yapmak isteyebilecek biri veya yatırım fikirlerine açık herhangi birinden ortaklık karşılığı sermaye sağlamasını isteyebilirsiniz.
KOSGEB desteği alabilirsiniz: KOSGEB, gerçekten güzel yardımlarda bulunuyor. Öncelikle KOSGEB’in verdiği kursu başarıyla tamamlayıp ardından projenizi güzel bir şekilde sunmanız gerekiyor. Projeniz onay aldığı takdirde, KOSGEB’den 50.000 liraya kadar geri ödemesiz hibe ve 100.000 liraya kadar geri ödemeli kredi alabiliyorsunuz.
Cafe Açmak Kazandırır Mı? Ne Kadar Kazandırır?
Belli başlı şartları sağladığınızda iyi para kazandırır. En çok satılan içeceklere bakalım. Bir bardak çay (lokasyondan lokasyona değişebilecek şekilde) ortalama 5 lira gibi fiyatlara satılıyor. Kahve çeşitleriyse 8-10 lira gibi fiyatlardan alıcı buluyor. Peki, bir bardak çayın / kahvenin maliyetini hesapladınız mı? İnanılmaz yüksek kar marjlarıyla satış yapılıyor. Aynı hesabı bir tost için de yapabilirsiniz. Cafe fikriniz hangi konsept olursa olsun, sattığınız ürünlerin maliyeti, satış fiyatına göre çok düşük olacaktır.
Burada asıl gideriniz mekanın kirası, elemanların maaşları, mekanın faturaları, muhasebeciye ödenecek ücret, vergiler ve benzeri şeylerdir. Mekandan mekana değişebilecek bu ücretler sizin kazanacağınız parayı belirleyecekler.
Unutmayın! Böyle mekanlarda bir çay / kahve içildiğinde ödenilen bedel aslında çayın / kahvenin bedeli değildir. Arkada çalışan aşçının, garsonların, mekanın faturalarının ve o cafede oturulmasını sağlayan diğer tüm sabit giderlerin bedelidir.
Burada anlatılanları göz önünde bulundurunca, cafe açmak ne kadar kazandırır sorusunu da yanıtlamış olursunuz. Bir nevi sürümden kazanılıyor. Aylık giderleriniz hemen hemen sabit. Çok sayıda müşteriye bol bol satış yapar, cafenin ağzına kadar dolu olmasını sağlarsanız maliyetinizi pek yükseltmeden çok fazla para kazanırsınız. Eğer az satış yapar, dükkanda -tabiri caizse- sinek avlarsanız, maliyetleriniz pek düşmediği için bu sefer zarara girersiniz.
Anladık ki, bol müşteri para kazanmanın anahtarı. Daha fazla müşteri toplayabilmek için neler yapmalısınız? Yazının ilerleyen kısımlarında, müşteri çekmek için yapmanız gerekenler hakkında pek çok püf nokta bulacaksınız. Şimdi Cafe açmak için gerekli belgeler ve malzemelerle devam edelim.
Cafe Açmak İçin Neler Gerekir?
Cafe konsepti, konumu ve diğer detaylardan sonra artık gerekliliklere gelebiliriz. Cafe açmak için gereken belgeler ve belli başlı malzemelerin listesini aşağıda bulabilirsiniz.
Cafe Açmak için Gerekli Belgeler
Biraz karmaşık ve belediyeden belediyeye değişebilen bir süreç sizleri bekliyor. Bir cafe açma ruhsatı almak ne kadar zor olabilir ki diye düşünmeyin. Ülkemizde yasal prosedürler gerçekten oldukça yorucu olabiliyor. Öncelikle muhasebeciden başlamanız, gerekli evraklar konusunda da yönlendirme yapıp size yardımcı olacaktır.
Belediyeden belediyeye değişmekle beraber, genel gidişat ve ihtiyaç duyulan belgeler şu şekildedir:
- İşe başlama tutanağı (Vergi dairesinden doldurulabilir)
- İmza beyannameleri
- Muhtarlıktan veya noter tarafından onaylanmış bir nüfus cüzdanı örneği
- Cafe kiralık bir dükkan ise kira sözleşmesi, size aitse tapu senedi
- İkametgah belgesi
- Başvuru belgesi
Sonrasında, vereceğiniz hizmete göre belediyeden almanız gereken özel izinler olabilir. Örneğin yemekli hizmet sağlayacaksanız, belediyeden izin almanız ve bunun için de bazı işlemler gerçekleştirmeniz gerekir. Kimi durumlarda çeşitli odalara başvurmanız gerekebilir. Muhasebeci ile başlamanızın avantajı burada da ortaya çıkar, resmi prosedürleri nasıl halletmeniz gerektiği konusunda danışmanlık sağlayacaktır.
Cafe Açmak için Gerekli Ekipmanlar ve Malzemeler
Aşağıda bununla ilgili geniş bir liste göreceksiniz. Kimi ekipmanlar size gerekmeyebilir, size gerekli olan bazı ekipmanlar da bu listede yer almayabilir. Cafenizde satacağınız ürünlere göre ihtiyaçlarınız değişkenlik gösterecektir. Oldukça geniş olan bu cafe ekipman listesi, tüm alacağınız ekipmanların listesini çıkarırken size yardımcı olacaktır.
Cafe Mutfak Ekipmanları
- Tepsiler
- Bıçaklar
- Tavalar
- Tencereler
- Kaşık – Çatal setleri
- Kepçeler
- Maşalar
- Kesme tahtaları
- Cafe Yiyecek Ekipmanları
- Çorba ısıtıcı
- Krep makinesi
- Izgara
- Pizza fırını
- Ekmek kızartma makinesi
- Waffle makinesi
- Mikrodalga fırın
- Set üstü mikser (stand mikser)
- Tost makinesi
- El mikseri
- Hot dog (sosisli) makinesi
- Salamander
- Fritöz
- El blender
- Cafe İçecek Ekipmanları
- Türk kahvesi makinesi
- Çay makinesi
- Espresso makinesi
- Kahve değirmenleri
- Cappucino makinesi
- Kahve öğütücüler
- Filtre kahve makinesi
- Katı meyve presi
- Portakal sıkma makinesi
- Salep-sıcak çikolata makinesi
- Cafe Bulaşıkhane Ekipmanları
- Bulaşık yıkama basketleri
- Ön yıkama duşu
- Bulaşık yıkama makinesi
- Soğutucular
- Buz kırıcı
- Şerbet-ayran soğutucu
- Slush soğutuculara
- Buzdolabı
- Deep freeze
- Buz makinesi
Cafeden Para Kazanmak – Müşteri Çekme Yolları
Konsept: Aklınızdaki cafe fikri harika olabilir. Maalesef insanların ilgisini çekmiyorsa, harika olmasının bir anlamı yoktur ve size para kazandırmaz. Öncelikle, kendinizin değil, insanların ilgisini çekebilecek bir konsept belirlemeye çalışın.
Konum: Üniversite karşısında veya Taksim meydanında bir cafenin müşteri potansiyeli ile küçük bir ilçede, ara sokakta açılan bir cafenin potansiyeli aynı değildir. İşlek yerlerde kira bedelleri, maliyetler yükselir ancak daha fazla müşteri çekmenize de yardımcı olur. İki durumu da göz önünde bulundurarak dengeyi sağlamalı, akıllıca bir seçim yapmalısınız.
Müşteri ilişkileri: Müşterilerinize güler yüz gösterin, yanınızda çalışanları bu şekilde seçin. Mekanınıza gelen insanların mutlu olmalarını sağlayın. Örneğin müşteri çayını döktüyse temizliğin ardından diğer çay sizin ikramınız olsun. Maliyet açısından hiçbir şey kaybetmezsiniz ancak müşterinin kalbini kazanmak size çok şey katar.
Lezzet: Yiyecekleriniz ve içecekleriniz belirli lezzet standartlarında olsun. Harika bir iç dizayna sahip olabilirsiniz, konumunuz harika olabilir fakat insanların sizi tekrar tercih etmesi için yeterli değildir. Sunduğunuz lezzetler güzel değilse, o müşteriler bir daha cafenize gelmezler.
Organizasyonlar: Cafenizde doğum günü, evlilik teklifi gibi organizasyonları destekleyin. Mümkünse böyle durumlarda kendinizden de bir şeyler katın. Hem insanların aklında kalırsınız hem de keyifli bir ortam yaratırsınız.
Kampanyalar: Gerçek kampanyalar yapın. Öğrencilere indirimli fiyatlar veya kısa süreliğine bir tatlıyı yarı fiyatına satmak gibi. Süreli bir kampanya yapıyorsanız, gerçekten süre bittiğinde kampanyayı da sonlandırın. Pek çok cafenin yaptığı hata, sınırlı süreli kampanya deyip neredeyse tüm yıl devam ettirmeleridir. İlk bakışta müşteriler açısından olumlu görünse de, insanlarda ürünün normal fiyatını kampanyalı olarak duyurmuşsunuz gibi bir algı oluşur. Markaya olan güveni zedeler.
Sosyal medya: Sosyal medyayı canavar gibi kullanmalısınız. Kampanyaları duyurmaktan daha fazlası olmalı. Tüketiciler markaların kurumsal olmayan paylaşımlar yapmasına bayılıyorlar. İyi yaptığınız yiyecek / içecekler varsa bol bol videolarla reklamını yapın. YouTube üzerinde fenomen olmuş bazı mekan sahiplerinin müşterileri bu sayede bir kaç katına çıktı. Bu fırsatı iyi değerlendirirseniz kazanırsınız.
Paylaşım karşılığı ikram: Müşterilerinizin, sizi sosyal medyada paylaşmaları karşılığında onlara çeşitli ikramlar sunabilirsiniz. Bunu, “Facebook’ta paylaşırsan tatlını bedavaya veririm eheh” şeklinde ifade etmeyin tabii ki. Kibar, tatlı bir anlatım biçimiyle müşterinize sunun. Bu teklifi tatlı bir şekilde sunarsanız, özellikle gençler hayır demeyeceklerdir. Hem cafenize bağlılıkları artar, hem de yapılabilecek en iyi reklamı yapmış olursunuz.
Çalışan mutluluğu: Yanınızda çalışan kişilerin gerçekten mutlu olmasını sağlayın. Garson müşteriden sipariş alıyorsa yapmacık değil, doğal bir gülümsemeyle alsın. Eğer içinden geliyorsa, o müşteriye ufak ikramlar yapsın. Sıcak bir ortamın oluşması, müşterilerin tekrar sizi tercih etmesini sağlayacaktır.
Kimler neler demiş?